Ord for dagen

tirsdag 17. februar 2009

Albykringle


Jeg er vokst opp i Moss - og dermed har jeg hatt nærkontakt med den berømte Albykringla som fru Ellen Brandstrup bakte på Galleri F15 på jeløya utenfor Moss. Ja, jeg var faktisk naboen til Brandstrup da jeg var liten -de bodde i "grønnblokka" og vi bodde i "rødblokka" -det var stas å gå tur med ovnsrørene hennes for en 10-øring eller sånn, for vi gikk fort, og bare rundt blokka før vi var lei. Fru Brandstrup var dansk og hadde "potet i halsen", så vi ante jo ikke hva hun sa. Men spennende var det så klart med slike urbane naboer. Og de hadde en voksen sønn, med lang frakk. Han heter Kim.

Jeg legger oppskriften her, det sies at den er sånn - men hvem vet, den skal jo være hemmelig (jeg savner de hakkede mandlene - for det er det på kringla på Alby, men det kan man jo bare ha på):

Albykringle

800g mel
400g skikkelig godt smør
5 dl melk
100g gjær
2 egg

Blandes, heves i 30 min.

Fyll

250g smør
400g melis
Litt vaniljesukker


Deigen deles i tre, kjevles ut, smør på fyllet. Brett over og legg i langpanne. Etterheves 20 min. Stekes ca 30 min 180 grader.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det mangler en ingrediens, som jeg gir den virkelige smaken ikke kringkasting. 2 spiseskjeer med eplemos.

Anonym sa...

Ja, det stemmer og jeg har en variant der fyllet smøres på toppen av deigen før den settes i ovnen.Under stekeprosessen synker fyllet ned og hele kringla blir saftig!
Men man må hjelpe litt til.D.v.s. slå den ned underveis så smøret ikke legger seg for mye i pytter og ikke synker ned.Da blir den helt fantastisk god!!

Jan

Lilly Frisell sa...

Melis er sukker på dansk, så jeg tror kanskje det menes sukker. Flormelis er melis på dansk.